HIRTTÄYTYNYT NEITO

ON JULISTUS, KAPINA JA YLISTYS AKUSTISILLE LYÖMÄSOITTIMILLE!

 

Tämä albumi on tutkimusmatkani muinaisten loitsujen syövereihin, jotka saivat minut pauloihinsa. Elämästä uteliaana perkussionistina ja psykiatrina ne loivat eteeni kirkkaan sillan modernin lääketieteen maailmasta syvälle menneeseen. Suomalaisilla loitsurunoilla on parannettu tauteja ja hulluutta, karkotettu noitia ja pahansuopia sekä taivuteltu jumalia vielä 100 vuotta sitten! Levyn akustisten lyömäsoitinten laaja kirjo ja solistinen asemointi äänikuvassa edustavat minulle maailman monimuotoisuutta ja soivat kannanottona luontokatoon ja asenneilmapiirin taantumukseen. 

 

Hirttäytynyt neito nostaa esiin yhteiskunnan rakenteissa asuvaa epätasa-arvoa ja näkökulmia yksilön itsemääräämisoikeuteen. Se on kuvaus inhimillisestä tarpeesta keksiä ratkaisuja ja hoivata.

HIRTTÄYTYNYT NEITO - TAUSTATARINAT 

1. PAHAINEN PLIKKA

Loitsija aloittaa työnsä perustussanoilla ja lankeaa loveen

Kiinnostuin perustussanojen rytmisistä mahdollisuuksista, "loitsuräpistä", mitä kautta A-osiin syntyi ensin rytmiset 11/8 - ja 13/8-osapoljennot. Perustussanojen avulla loitsija siirtyy pois arkiminästään ja “kerää voimansa” parantamiselle. Koen, että työni nuorisopsykiatrina rinnastuu vahvasti aiempien loitsijoiden työhön. Sanassa on voimaa! 

 

Omistettu rumpusetille, pandeirolle ja triangeleille.

2. EI UKOLLE SUOSTUNUT

Taudin alkuperäisyyden tiedustelusanoilla ja manauksella loitsija säntää apuun!

“Se tekee mut hulluksi" on vinkeä ja samalla karmiva ajatus. Ympäristötekijät ja stressi ovat psykkisten sairauksien puhkeamisen osatekijöitä. "Ei ukolle suostunut" kertoo tarinaa yhteiskunnan valtasuhteista ja rakenteellisesta sukupuolisidonnaisesta vallankäytöstä patriarkaatin rakenteessa. Ihastuin ja vihastuin tarinaan yhtä aikaa! 

 

Omistettu kehärummulle, cajónille ja congarummuille.

3. USEIN SINÄ SUMUINEN

Miltä psykoosissa olevan ihmisen mielenmaisema voisi kuulostaa?

Tästä ajatuksesta koko levy sai alkunsa. Runo on Kantelettaresta. Sen kansanrunoissa kuuluu naisten ääni ja runot välittävät tunteita. Suru miehelään joutumisen vuoksi kai joskus tarkoitti myös surua perheväkivallan kohteeksi joutumisesta.

 

Omistettu vibraattorille ja cajónille.

4. TUOTHAN UNTA

Olenko unessa vaiko valveilla?

Itse kärsin ajoittain aamuyön heräämisistä ja kyvyttömyydestä nukahtaa uudelleen. Miksi en nuku? Miksi virityn valveille? Ketä öisin odotamme? Kuka meidät pelastaa? Tulenko hulluksi, jos vielä joudun valvomaan? 

 

Omistettu unettomille, berimbaulle ja unettomuuden rajamailla olemiselle.

1. LAITTAKAA KEHÄ KAIKILTA PUOLIN PALAMAAN!

Mitä masennus on?

Mitä ovat melankolian ja alakulon juurisyyt olleet aiemmin, mitä ne ovat nykyään? Tämä on toivon tarina. Kappaleen innoittajana on toiminut David Bowien kappale Heart´s Filthy Lesson. 

 

Omistettu rumpusetille ja munniharpuille.

 

2. IKIYÖ

Manausta pahan ja pimeyden karkottamiseksi! 

Tarinan lopussa kuuntelija kurkistaa pienen ikkunan kautta pyhään rakennukseen, missä ihmiset, parhaan taitonsa mukaan, pyytävät pyhän apua ulkona pauhaavien voimien karkottamiseen. Kappaleen dystooppinen näky on metafora ajankohtaiseen maailmantilanteeseen, maailman ikiyöhön, joka levittää pimeyttään konflikteissa ja arvomaailman taantumuksessa. 

 

Omistettu udu-rummun saviselle kauneudelle.

 

3. HIRTTÄYTYNYT NEITO - TRILOGIA

OSA 1 - RISUMETSÄ

Elämä on lahja, mutta kenen?

Trilogian kaari on silta nuorisopsykiatrin työhöni, kaltoinkohdeltuihin nuoriin ja itsemurhan tematiikkaan. 

Potilaan itsemurha on lienee yksi jokaisen psykiatrin pahimmista peloista. Nuorten mielen sairauksiin liittyen yksilö saa otsaansa leiman, vaikka kyse on usein perheisiin ja yhteiskunnan asenteisiin ja rakenteisiin liittyvistä monimutkaisista ilmiöistä, joihin liittyen nuoret oireilevat. 

 

OSA 2 - AITTA

Kuka päättää kenen suu suljetaan?  Minkälainen tyttö on oikeanlainen?

Kappale kutsuu tarkastelemaan mahdollisuutta tulkita itsemurha omanarvontunnon ja itsemääräämisoikeuden näkökulmasta. Samoista yhteiskuntaa haastavista teemoista on laulettu jo kauan sitten. Teksti on Lönnrotin Vuokkiniemestä vuonna 1834 keräämä runo ja olen sitä itse osittain modernisoinut. Osat 1- 2 saivat alkunsa, 

kun pianisti Paula Präktig improvisoi vapaasti fryygisen asteikon maailmassa kanssani juonellisen dramaturgian mukaan.

 

OSA 3 - ÄLÄ ITKE ÄITISENI 

Kahden maailman kohtaaminen - Kuka lohduttaisi äitiä?

Tytär säilytti arvokkuutensa ja omanarvontuntonsa sekä oikeuden päättää itse. Teos on vaienneiden ja vaiennettujen korkea veisu! Matkustin Virossa kesällä 2023 ja äänitin suuresti arvostamani taitelija Arvo Pärtin kunniaksi rakennetun keskuksen ulkorakenteen pilareita, niitä nyrkillä lyöden. Kokosin materiaalista aiemmin  äänitetyn pianoraidan päälle osiin 1-2 flamencon soléa -tyylilajin rytmiikkaa ja harmoniaa mukaellen kappaleen taustan. Soléa edustaa yksinäisyyttä, sisäistä tuskaa, jopa epätoivoa. Koen valtavaa viehätystä Arvo Pärtin tapaan ajatella musiikista ja säveltämisestä. Ajattelen, että erityisesti trilogia, mutta itse asiassa koko levy on omistettu Pärtin tintinnabulation - “the act of ringing bells” - ajatukselle.